FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

Вчені охолодили деякі молекули до температури 5 мілікельвінів

Дослідники із Франції та Америки створили нову методику випарного охолодження, за допомогою якої можна охолодити окремі молекули до температури, яка лише на 5 мілікельвінів перевищує значення абсолютного нуля.

Група фізиків в місті Боулдер (США) змогла охолодити молекули до температури у декілька мілікельвінів, розробивши спеціальну пастку, що дозволяє видаляти найбільш гарячі молекули з посудини.

Суть цього процесу полягає в тому, що під час охолодження найгарячіші і найрухливіші молекули рідини відриваються від неї і перетворюються на пару. Причому пару необхідно постійно видаляти з посудини, щоб попередити можливе зворотне з'єднання молекул.

Для виконання цього завдання вчені створили пристрій, який у змозі керувати поведінкою окремих груп молекул із заданою температурою та енергією. Він є набором із декількох досить потужних, але мініатюрних мікрохвильових випромінювачів, потужність і напрямок променя яких можна тонко регулювати.

Демонструючи механізм функціонування "пастки", вчені охолодили понад мільйон молекул гідроксил-радикала до температури 5 мілікельвінов.

Джерело: https://ua.korrespondent.net/tech/science/1441569-fizikam-vpershe-vdalosya-oholoditi-molekuli-do-blizkonulovoyi-temperaturi

Кiлькiсть переглядiв: 293

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.